Retrospektiva poznatog multimedijalnog umjetnika Dalibora Barića na 25. DHF-u

Popratni program donosi pravu poslasticu za ljubitelje animiranog i eksperimentalnog filma – retrospektivu Dalibora Barića.

Dalibor Barić (1974) redatelj je eksperimentalnih filmova čiji radovi često istražuju tradicionalne žanrove poput znanstvene fantastike i horora. Korištenjem found footagea kao izvornog materijala, koristi tehniku kolažiranja za stvaranje sofisticiranih psihodeličnih priča koje često zamućuju granicu između vanjskih i unutarnjih stvarnosti. Barićev rad bavi se i pitanjima koja okružuju umjetničku praksu u digitalnom dobu, uključujući pitanja o vjerodostojnosti, simulaciji/replikaciji i prisvajanju. Autor je stotinjak kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova, glazbenih spotova (Bilk, Vuneny, Pips, Chips & Videoclips), festivalskih špica, stripova (koje objavljuje Libra Libera), instalacija, crteža, kolaža i raznih drugih pokretnih i nepokretnih vizuala. Bavi se glazbom i nastupa kao VJ. Njegov film iz 2015. godine Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji osvojio je nagrade za najbolji scenarij i oblikovanje zvuka na Danima hrvatskog filma 2015. godine te Nagradu Vedran Šamanović, koja je dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu. Film Amnezijak na plaži (2013.) osvojio je Oktavijana na DHF-u 2013. godine. Trenutačno završava Astronaut od perolaka u produkciji Bonobostudija.

Retrospektiva Dalibora Barića moći će se pogledati u kinu Tuškanac, a na programu će se naći njegovi odabrani radovi: Umor s plaže (2010.), Drakulina strava (2010.), Porno duh u ektoplazmi, ali kako?!, Um niotkuda (2010.), Ti koji postojiš samo u najmračnijem kutu moga uma, zapovijedam ti, izađi! (2010.), Sve su katakombe sive (2013), Ja pjevam električno tijelo (2009), Moja igra čežnje (2013), Smaknuće Slonice Topsy zamišljeno kao bojanka za djecu (2013.)