Ne propustite filmove iz TV serijala “Zadnja pošta Zagreb”

25. DHF donosi tri filma iz poznatog TV serijala Zadnja pošta Zagreb (1977.), urednika Angela Miladinova, a u režiji Mladena Jurana.

U sklopu 25. DHF-a u kinu Tuškanac bit će prikazana i tri filma u režiji Mladena Jurana iz poznatog TV serijala o glavnom gradu Zadnja pošta Zagreb (1977.), urednika Angela Miladinova.

Koliko su se vremena u svijetu filma i televizije promijenila od 70-ih naovamo možda najbolje svjedoči i ime ove selekcije. Dok je danas običaj pripisati autorstvo filma redatelju, u ovom slučaju to je Mladen Juran s tri filma, u zlatno doba Televizije Zagreb urednici i realizatori bili su ime koje prodaje naslov. To je ime jamčilo i tada mladim akademcima i redateljima da će dobiti šansu snimiti svoje prve radove, da će im to biti plaćeno i još više, pokazano milijunskom auditoriju kojega je tada činila i publika drugih televizijskih centara Jugoslavije.

Uz Antona Martija u djelatnosti zabave, Angel Miladinov (1928. – 1984.) bio je vjerojatno najutjecajniji urednik na tadašnjoj Hrvatskoj televiziji. Od emisija kojima je pratio filmske festivale pa sve do razgovornih, feljtonskih i emisija iz kulture, poput Ekrana na ekranu, Malih noćnih razgovora i Kulture srca, Miladinov je realizirao i brojne dokumentarne serijale, poput Zadnje pošte Zagreb i Žestoke priče, u kojima su u formatu televizijskog filma stasali brojni danas znani redatelji. Neke je filmove sklanjao od javnosti, a neke gurao snoseći i amortizirajući udarce politike i javnosti.