Drugi festivalski dan na DHF-u

Drugi festivalski dan donosi ljubav, prijevozna sredstva i glazbu u konkurenciji te psihotronički film i rane radove poznatih filmaša u popratnom programu.

Drugi festivalski dan počinje u kinu Europa već u 14 sati uz dokumentarnu porciju obljetničkog programa 25 godina DHF-a. Ona između ostalog uključuje film Dražena Žarkovića Od jutra do mraka (2005.), koji prati jedan dan u životu umjetnika Tomislava Gotovca te Umobolizam i neurobiologiju (1998.), kultni dokumentarac Daniela Kušana o umjetničkom pravcu umobolizmu i njegovu osnivaču Dobriši Mršić-Flogelu.

KONKURENCIJA 5: Trnoviti put do zvijezda u kinu Europa u 16 h uključuje #merrychristmas estonske autorice s pulskom adresom Chintis Lundgren, prošlogodišnje dobitnice Oktavijana za najbolji animirani film i dokumentarac Statisti u režiji Tomislava Mršića o stotinama ljudi koji u Hrvatskoj danas spas nalaze u statiranju, zamjenjujući svoje živote tuđima. U 18 h na rasporedu je KONKURENCIJA 6: Vlakovi, strojevi i druga prijevozna sredstva. U eksperimentalnom filmu Skoro ništa Ane Hušman zvukovi otkrivaju spektar promjena u krajoliku izazvanih politikama upravljanja zemljom, a Ana Bilankov u svom se filmu New Town Future Film bavi hibridnim ne-mjestom iz budućnosti.

Zavodnici, bračne svađe i tragači za ljubavlju zaživjet će na platnima kina Europa u 20 h u KONKURENCIJI 7: Zavedi me, oženi me. Dokumentarni film Željka Sarića, Iskrice, donosi priču o servisima za upoznavanje i ljudima koji bježe od samoće, a Posljednji galebovi Nemanje Lakića bavi se legendarnim zavodnicima s jadranske obale. KONKURENCIJA 8: Utapanje po brojevima u 22 h s razlogom je u nešto kasnijem terminu: u eksperimentalnom filmu To mi ne liči na purgere Lovorke Babić pratimo dvije prijateljice koje bez dlake na jeziku, krajnje politički nekorektno komentiraju Zagrepčane na ulici, u fokusu Šetača Filipa Mojzeša je jedan umirovljenički par čiju rutinu narušava prisutnost neobičnoga i uznemirujućeg gosta, a Slobodni vikend je omnibus koji potpisuje grupa zatvorenika Kaznionice u Lipovici.

Program u kinu Tuškanac počinje u 17 h uz program Još raniji radovi s ADU-a, koji donosi prve fimske korake Snježane Tribuson, Mire Furlan, Branka Schmidta i drugih, a nastavlja se u 19 sati uz retrospektivni program Psihotronički film i tri rubna i kultna ostvarenja Jakova Sedlara: Fergismajniht (1996.), Agonija (1988.) te Sjećanje na Georgiju (2002.)

Od 22 sata u Vinylu na rasporedu je VIDEODROM, program glazbenih spotova iz konkurencije namjenskog filma te će tako publika moći zaplesati uz sliku i zvuke Lollobrigide, Bang Banga, Elementala, Gonza, Ivane Rushaidat & Raketa i drugih. Svi oni koji žele produbiti spoznaje o odnosu glazbe i filma, otkriti zašto je taj odnos suzdržan, zašto su najveća imena hrvatske glazbe dokumentaristički neobrađena i slično, moći će to učiniti na okruglom stolu u dvorani Muller kina Europa u 16 sati. Sudionici su: Željko Luketić (DHF), Davor Drezga (Croatia Records), Andrej Korovljev (redatelj), Radislav Jovanov Gonzo (redatelj), Lana Bunjevac (novinarka) i drugi.