Nagrade 24. Dana hrvatskog filma

Nakon dugog vijećanja, žiriji Dana hrvatskog filma donijeli su konačne odluke. Popis nagrađenih filmova donosimo u nastavku teksta,a vas dragi čitatelji podsjećamo da je svečana dodjela nagrada 24. Dana hrvatskog filma je večeras (u nedjelju, 26. travnja) u kinu Europa u 20 sati. U blokovima u 20 sati i u 22 sata u velikoj dvorani kina Europa te u 21 sat u dvorani Muller prikazuju se dobitnici nagrada velikog žirija 24. DHF-a.

Veliki žiri u sastavu: producentica Vanja Jambrović, redatelj Mladen Đorđević te filmski kritičar Dragan Jurak dodijelio je Grand prix Dana hrvatskog filma filmu Piknik producenata Jure Pavlovića i Luke Venturina. Nagrada za najbolju režiju pripala je Hani Jušić za film Da je kuća dobra i vuk bi je imao. Dalibor Barić i Tomislav Babić nagrađeni su za najbolji scenarij za film Nepoznate energije, neidentiicirani osjećaji, a Tomislavu Babiću pripala je i nagrada za najbolje oblikovanje zvuka.

Za najbolje uloge nagrađeni su Emir Mušić i Aleksandar Seksan iz filma Piknik. U kategoriji kamere nagrađen je Boris Poljak za Rakijaški dnevnik, a najbolje montaže – Marko Ferković za Spomenik.Najboljom manjinskom koprodukcijom proglašena je Kokoška Une Gunjak hrvatskog producenta Siniše Juričića (Nukleus film). Posebno priznanje za režiju pripalo je Igoru Bezinoviću za dokumentarac Veruda – Film o Bojanu.

Nagrada Žirija za etiku i ljudska prava pripala je je filmu Razred redateljice Vesne ćudić (Nukleus film), kojeg je nagradila i publika Dana hrvatskog filma.

Odlučeno je i o dobitnicima nagrada koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Nagradu Oktavijan za najbolji igrani film HDFK je dodijelilo filmu Kokoška Une Gunjak, Oktavijan za najbolji dokumentarni film ide filmu Veruda – Film o Bojanu Igora Bezinovića, Oktavijan za najbolji animirani film dodijeljen je Životu s Hermanom H Rottom Chintis Lundgren. Oktavijan u kategoriji eksperimentalnog filma ide filmu A.D.A.M Vladislava Kneževića, a Oktavijana za najbolji namjenski film dobila su dva filma – Lokalni razvoj vođen zajednicom Natka Stipaničeva i Uspavanka Zdenka Bašića.

Žiri sastavljen od članova Društva hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo je Nagradu Jelena Rajković(za najboljeg redatelja/icu do 30 godina) Tinu Žaniću za film Manjača.

Nagrada za najbolju prezentaciju na pitching forumu pripala je Lidiji Špegar za projekt Strgano.

Popis svih nagrada i nagrađivanih filmova možete preuzeti ovdje.