O Danima hrvatskog filma

[:hr]DANI HRVATSKOG FILMA, utemeljeni i prvi put održani 1992. godine nacionalna su kulturna manifestacija kojoj je svrha predstaviti, promicati i vrednovati u ravnopravnom natjecanju godišnju produkciju kratkometražnog i srednjemetražnog (igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog) filma, kao i dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija, osim igranog filma. Svrha Dana hrvatskog filma također je pružiti uvid u nacionalnu baštinu i komparativan uvid u suvremena kretanja u regionalnim kinematografijama u kojima participiraju domaći autori i producenti.

Održavanje festivala od strateške je važnosti za ostvarenje Nacionalnog plana promicanja audiovizualnog stvaralaštva Republike Hrvatske kao i prinos kulturnom životu grada Zagreba u kojemu je koncentrirana filmska industrija, kao i važne obrazovne institucije s područja audiovizualne kulture.

Festival podržavaju sve filmske udruge i institucije s područja audiovizualne djelatnosti (Akademija dramske umjetnosti, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatska udruga producenata, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Hrvatska udruga snimatelja, Hrvatski filmski savez). Zastupljene svojim članovima u Vijeću DHF-a, one predlažu strateške smjernice DHF-a, skrbe o izboru producenta i načinu organizacije te nadziru provedbu svih planiranih programa.[:en]TBD[:]