Subota na 25. DHF-u

Premijera novog filma Nebojše Slijepčevića, dokumentarci u prvom licu, selekcija kratkometražnih ostvarenja s Festivala slovenskog filma i predstavljanje nove knjige Pere Kvesića
.

Treći festivalski dan u kinu Europa donosi četiri konkurencije. Od 16 h u bloku Festival demokracije prikazuje se, između ostalog, namjenski film Borovo – iz Vukovara s ljubavlju Marija Mlakara, autora koji je sam pristupio poznatom proizvođaču obuće s idejom o kampanji, i premijera dokumentarca Neovisna lista oportunista Dejana Oblaka i Vedrana Senjanovića koji prati kandidaturu istoimene političke opcije na posljednjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Blok Slobodna kamera u 18 sati uključuje dokumentarni film Martinac Zdravka Mustaća, film o životu i stvaralaštvu avangardnog splitskog redatelja i pjesnika Ivana Martinca (1937 – 2004), i premijeru eksperimentalnog filma Prvi udah zagrebačke autorice i dizajnerice Mirande Herceg, autorice hvaljenog dokumentarca Od do, koji je nagrađen i Oktavijanom za najbolji eksperimentalni film na DHF-u 2012. godine.

U 20 h u bloku U prvom licu gledamo nekoliko dokumentaraca u prvom licu, među ostalima film Krek najmlađeg autora Dana hrvatskog filma, osnovnoškolca Matije Fućeka, i Dum spiro sperodebitantski film urednika, književnika i novinara Pere Kvesića. Prije projekcije filma, u 18 h u dvorani Müller u kinu Europa održat će se predstavljanje njegove upravo objavljene istoimene knjige. Na predstavljanju će uz autora govoriti i producent filma Nenad Puhovski i književnik Igor Mandić. Od 22 h na rasporedu je blok Akcija / Reakcija u kojem se premijerno prikazuje novi dokumentarac Nebojše Slijepčevića Nešto o životuProtagonistice su maloljetne djevojke koje žive u malom slavonskom selu i uz pomoć odgajatelja pokušavaju promijeniti vlastite živote.

Bogat popratni program u kinu Tuškanac u 17 h uključuje selekciju kratkometražnih ostvarenja s Festivala slovenskog filma. Program koji će biti prikazan na DHF-u eklektična je mješavina žanrova i poetika koja odražava kvalitetu suvremenog slovenskog filma. Uz nove autore bit će tu filmova i već etabliranih imena poput Žige Virca, Sonje Prosenc i Jana Cvitkoviča. Selektor programa je Igor Prassel, direktor festivala. Termin u 19 h u Tuškancu rezerviran je za ljubitelje kultnog i rubnog filma, odnosno za obožavatelje opusa našeg prvog filmskog pornografa. U programu Psihotronički film: retrospektiva Zvonimira Maycuga na Danima hrvatskog filma prvi će put biti predstavljen cjelovit redateljev opus, koji uključuje tri cjelovečernja filma – odjednom. To su “ljubavna drama u svijetu mašte” Ja sam tvoj Bog iz 1983. godine, erotski film Oaza (1984/1988) i melodrama Kalvarija (1996), jedan od prvih nezavisno snimljenih filmova u Hrvatskoj.