Završilo 25. izdanje Dana hrvatskog filma

Svečanom ceremonijom dodjele nagrada zatvoreno je jubilarno 25. izdanje DHF-a.

U nedjelju je svečanom ceremonijom dodjele nagrada u zagrebačkom kinu Europa završilo jubilarno 25. izdanje Dana hrvatskog filma, čiji je Grand prix osvojio dokumentarni film “Dum spiro spero” Pere Kvesića, u produkciji Factuma. Najboljim glumcem proglašen je Vinko Kraljević, a nagrada za najbolju montažu pripala je Sunčici Ani Veldić. Oktavijane su osvojili Igra malog tigra Jasne Nanut (igrani), Grad duhova Marka Dješke (animirani), Iza lica zrcala Katarine Matijević Veličan (dokumentarni), Dota Petre Zlonoge (eksperimentalni) te špica za Patrolu na cesti grupe autora i dizajnera Andreje Sužnjević, Marka Šesnića i Gorana Turkovića (namjenski). Nagradu za najbolju kameru žiri je dodijelio Ivanu Slipčeviću za Kino otok, dok je nagrada za najbolje oblikovanje zvuka pripala Tomislavu Babiću za film Kraj Tomislava Šobana. Za najbolju manjinsku koprodukciju nagrađena je Vanja Andrijević iz Bonobostudija za animirani film Travelling Country (Putujuća zemlja).

Članovi velikog žirija dodijelili su i posebna priznanja – Hana Jušić dokumentarcu Ana trg Jelene Novaković, Luna Zimić Mijović Petrovoj šumi Martine Meštrović, a Silvestar Mileta Kraju Tomislava Šobana. Žiri DHFR-a u dodijelio je Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu Katerini Dudi za film Rezidba. Dodijeljene su i Nagrade Vladimir Vuković; nagrada za najboljeg mladog kritičara/kritičarku pripala je Luciji Klarić, a najboljim filmskim kritičarom u 2015. godini proglašen je Mario Kozina. Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu Lora Vidović, Ankica Čakardić i Gordan Bosanac dodijelilo je nagradu za etiku i ljudska prava filmu Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile koji potpisuju Marica Lalić i Ivan Lasić (Udruga Skribonauti). Nagradu publike osvojio je film Nešto o životu Nebojše Slijepčevića.

Nakon dodjele nagrada u kinu Europa uslijedile su projekcije pobjedničkih filmova, dok je u kinu Tuškanac održana retrospektiva radova ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog Oktavijana za životno djelo, istaknutog animatora Nedeljka Dragića.

U svojem slavljeničkom izdanju Dani hrvatskog filma predstavili su ponovno selekciju najboljih domaćih ostvarenja kratkog, srednjeg i dugog metra svih rodova osim dugometražnih igranih nastalih u protekloj godini, kao i bogat popratni program.