Žiriji

VELIKI ŽIRI

Hana Jušić magistrirala je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu 2007. i iste godine upisala poslijediplomski doktorski studij književnosti i filma. Napisala je i režirala nekoliko filmova: Zimica (premijera na festivalu u Oberhausenu), Mušice, krpelji i pčele, (Oktavijan i Nagrada Jelene Rajković), Terarij (Oktavijan za igrani film, Zlatna kolica na ZFF-u) i Da je kuća dobra i vuk bi je imao (premijera na festivalu u Rotterdamu, najbolja režiju na 24. DHF-u). Napisala je scenarij za dugometražni igrani film Zagonetni dječak redatelja Dražena Žarkovića, a trenutačno razvija svoj prvi dugometražni igrani film Ne gledaj mi u pijat.

Luna Zimić Mijović (1991) s trinaest je godina kao debitantica tumačila glavnu ulogu u filmu Jasmile Žbanić Grbavica. Nakon brojnih nagrada kao što je Srebrni medvjed u Berlinu i velikog uspjeha filma Luna dobiva angažmane u trinaest europskih filmova (Dreileben – Nešto bolje od smrti Christiana Petzolda, Atmen Karla Markovicsa itd). Nedavno smo je mogli vidjeti rame uz rame s Penélope Cruz u Venuto al Mondo te uz Michaela Cainea u Mladosti oskarovca Paola Sorrentina. Njezina je zasad posljednja uloga u filmu Smrt u Sarajevu oskarovca Danisa Tanovića koji je osvojio dvije velike nagrade na ovogodišnjem Berlinaleu. Bavi se i režijom te studira komparativnu književnost. Živi u Sarajevu.

Silvestar Mileta (1987) diplomirao je povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Izvršni je urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i stalni suradnik Filmonauta, a tekstove i komentare o filmu objavljivao je i na HRT-u, portalu Kulturpunkt.hr i dr. Surađivao je s Animafestom i ZagrebDoxom na tekstovima i promociji. Bio je član žirija festivala u Solunu i Splitu. Radio je u novinarstvu i izdavaštvu te kao istraživač i asistent dokumentarne produkcije, a tekstove o književnim temama objavljivao je u Književnoj republici, UBIQ-u, Autsajderskim fragmentima itd. Član je Hrvatskog društva filmskih kritičara i Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI.

VIJEĆE ZA ETIKU I LJUDSKA PRAVA

Gordan Bosanac (1973) završio je studij fizike na Sveučilištu u Zagrebu, program Mirovnih studija u organizaciji Centra za mirovne studije te magisterij ljudskih prava na školi za javne politike pri University College London. Od kraja 90-ih godina aktivan je u mirovnom i ljudskopravaškom pokretu u Hrvatskoj. Jedan je od osnivača LGBT grupe Iskorak 2001. godine, a 2003. godine s kolegama pokreće festival Queer Zagreb. Od 1998. aktivan je i u Centru za mirovne studije, gdje danas radi kao voditelj programa Ljudske sigurnosti. Gordan je sudjelovao u brojnim zagovaračkim aktivnostima vezanim za poboljšanje kvalitete zaštite ljudskih prava kako u zemlji tako i šire.

Ankica Čakardić predavala je od 2007. godine na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, gdje je bila predstojnica Katedre za kulturnu teoriju i diskursne studije. Od 2010. je zaposlena kao docentica i nositeljica Katedre za socijalnu filozofiju i Filozofiju roda na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tu ostvaruje interese za socijalnu i političku filozofiju s naglaskom na marksističku kritiku društvenog ugovora, socijalnu historiju, filozofiju roda i feminističku kritiku političke ekonomije. Koordinatorica je obrazovnog programa u Centru za ženske studije, a u Centru za mirovne studije predaje desetu godinu zaredom.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović (1973) opunomoćenica je Hrvatskog sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda od 1. ožujka 2013. godine. Predsjeda Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava, a članica je Biroa Međunarodnog koordinacijskog odbora nacionalnih institucija za ljudska prava pri Vijeću za ljudska prava UN-a. Cijeli radni vijek radi na području zaštite i promicanja ljudskih prava u Hrvatskoj. Radila je i kao predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a od 2006. do 2010. godine kao zamjenica pravobraniteljice za djecu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je 2001. magistrirala s temom Pravobranitelj za djecu.

ŽIRI DRUŠTVA HRVATSKIH FILMKIH REDATELJA ZA NAGRADU JELENA RAJKOVIĆ

Saša Ban (1978) diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Snima dokumentarne emisije za HRT, namjenske, igrane i dokumentarne filmove, a trenutačno radi na scenariju za dugometražni igrani film. Njegov kratkometražni igrani film Interijer, stan, noć primio je posebno priznanje žirija na Filmskom festivalu u Cottbusu 2009. godine, a film Park osvojio je 2005. godine Oktavijana za dokumentarni film i Nagradu Jelena Rajković na DHF-u.

Jure Pavlović (1985) diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Njegovi kratkometražni igrani filmovi prikazani su i nagrađivani na više od stotinu festivala, uključujući Berlinale i Clermont-Ferrand. Kratkometražni igrani film Piknik – osvajač prošlogodišnje velike nagrade DHF-a i nagrade za glumu – prvi je većinski hrvatski film koji je osvojio nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski kratkometražni film (2015).

Sonja Tarokić (1988) magistrirala je filmsku režiju igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti i završila dodiplomski studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu. Autorica je nekoliko kratkometražnih filmova. Film Tlo pod nogama prikazan je na festivalu u Rotterdamu, a osvojio je Nagradu Jelena Rajković (DHF) i nagradu ZFF-ovih Kockica, dok su filmovi Crveno (Nagrada Jelena Rajković 2010), Pametnice, Kurvo! i Ja sam svoj život posložila prikazani i nagrađivani na festivalima kao što su Sarajevo, Vila do Conde, Brief Encounters itd. Radi na reklamama, vodi filmske radionice i priprema prvi dugometražni film Zbornica.

 

ŽIRI GLASA KONCILA ZA NAGRADU ZLATNA ULJANICA

Nagrada katoličkoga tjednika Glas Koncila zamišljena je kao simbol osobitoga, etičkog svjetla u filmskoj umjetnosti – umjetnosti svjetla. Tom se nagradom od prvog DHF-a želi upozoriti na film koji, prema ocjeni žirija, promiče pozitivnu poruku. Prvi oblik skulpture izradio je kipar Hrvoje Edmund Bošnjak, a ideju je 2000. godine razvio kipar Damir Mataušić. Sedmeročlani žiri 2016. godine novinarke su i novinari rubrike Mladi mladima pod predsjedanjem Danijela Labaša.