Zlatni Oktavijan za životno djelo Nedeljku Dragiću

Ovogodišnja nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara Zlatni Oktavijan za životno djelo bit će dodijeljena Nedeljku Dragiću, jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma.

Dragić je rođen 1936. u Paklenici kod Novske, a ulazi u svijet animacije sredinom 1950-ih. Bio je karikaturist i strip crtač te potom autor animiranih filmova i redatelj. Najpoznatiji je po filmovima Krotitelj divljih konja (1966.), Možda Diogen (1967.), Idu dani (1969.), Tup-tup (1972), kojim osvaja  nominaciju za nagradu Oscar, Dnevnik (1974), Dan kada sam prestao pušiti (1982.) i Slike iz sjećanja (1989.). Ujedno je poznat i kao autor logotipa i maskote Univerzijade.

Ističe se kao autor neponovljiva umijeća i osebujne poetike čiji se doživljaji svijeta procesuiraju satiričkim odmakom, a potom izražavaju njegovim najjačim oruđem – linijom. Humanističkog nadahnuća i posvećeni izražavanju ideje linijom u pokretu, hvaljeni i nagrađivani diljem svijeta, filmovi Nedeljka Dragića odavno su prerasli okvire sredine u kojoj su nastali i postali dijelom svjetske baštine animiranoga filma.

U popratnom programu 25. Dana hrvatskog filma prikazat će se retrospektiva Dragićevih radova, a publika će moći pogledati sve njegove važnije naslove.