Otvoreni 26. Dani hrvatskog filma

Dodjelom Zlatnog Oktavijana Pavlu Štalteru i projekcijama prvog bloka natjecateljskog programa započelo novo festivalsko izdanje

Sinoć su u punoj dvorani kina Tuškanac otvoreni 26. Dani hrvatskog filma. U ovogodišnje festivalsko izdanje publiku su uveli voditelji ceremonije, glumci Mia Biondić i Petar Cvirn, a kao filmski uvod poslužila je festivalska špica u režiji Mirne Zgrabljić i kratkometražni film Zagreb u svjetlu velegrada* Oktavijana Miletića iz 1934.

Na otvaranju DHF-a dodijeljena je nagrada Zlatni Oktavijan koju Društvo hrvatskih filmskih kritičara dodjeljuje istaknutim filmskim umjetnicima za životno djelo. Predstavnik društva kritičara Igor Saračević uručio je nagradu Pavlu Štalteru, jednom od pionira i značajnom predstavniku Zagrebačke škole crtanoga filma koji je kao strpljiv, pedantan, predan i maštovit scenograf te glavni crtač nesebično oplemenjivao filmove drugih autora Zagrebačke škole, a u vlastitim se djelima ponajprije oslanjao na slikarsku likovnost, ugođaj, ritam i sentiment.

“Za ovaj svoj dugi put, od daleke 1957. godine u animiranom filmu dugujem zahvalu ekipi i autorima Zagreb filma na kolegijalnoj suradnji i nesebičnoj potpori”, izjavio je povodom primitka nagrade Pavao Štalter, a potom je prikazan njegov najpoznatiji film Maska crvene smrti iz 1969. godine.

Publici se potom obratila Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka, glavnog nositelja organizacije ovogodišnjih Dana, koja je izrazila zadovoljstvo što je ljetna filmska ponuda izmaknula iz strogog centra Zagreba i zatvorenih postora – u Park Stara Trešnjevka i na Ljetnu pozornicu Tuškanac.

U ime grada Zagreba i gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević poželjela ljubiteljima filma da ih za vrijeme uživanja u najboljim hrvatskim ostvarenjima posluži lijepo vrijeme te proglasila Dane hrvatskog filma otvorenima.

U večeri otvorenja prikazani su filmovi “Ježeva kuća” Eve Cvijanović, “Posljednj izazov” Božidara Trkulje, “Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka, “Zvir” Miroslava Sikavice i “Zvat ću te” Rina Barbira.

*Film Zagreb u svjetlu velegrada prikazuje se uz ustupanje audiovizualnog gradiva Hrvatskog državnog arhiva /HR-HDA-1386/ Zbirke hrvatskih kratkometražnih filmova.