Pavao Štalter, dobitnik nagrade Zlatni Oktavijan

Ovogodišnji Zlatni Oktavijan, nagradu za životno djelo, Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodjeljuje Pavlu Štalteru.

Pavao Štalter dao je nemjerljiv obol Zagrebačkoj školi crtanog filma, kako autorsko-redateljskim ostvarenjima tako i nizom scenografskih doprinosa. Kada su početkom 1960-ih dotadašnji crtači počeli stvarati vlastite autorske animirane filmove, Štalter kao scenarist i redatelj debitira 1964. filmom Peti, ostvarenim u suredateljstvu sa Zlatkom Grgićem. Premda je kao strpljiv, pedantan, predan i maštovit scenograf te glavni crtač nesebično oplemenjivao filmove drugih autora Zagrebačke škole koja je pretežno bila usmjerena na gegovski poentirane društvene metafore, Štalter je suštinski naginjao likovnosti kao najvažnijoj vrijednosti animiranoga filma.

Radije nego na naraciju i pripovjedno temeljen štos, u vlastitim se djelima ponajprije oslanjao na slikarsku likovnost, ugođaj, ritam i sentiment, očito ih smatrajući najdjelatnijim čimbenicima izražajnosti animiranoga filma. 
Najimpresivnijim ranijim radovima smatraju se Maska crvene smrti (1969), koju je surežirao s Brankom Ranitovićem, i Scabies (1970) Zlatka Grgića, u kojem njegova scenografija i crtež daju izniman prinos ukupnom dojmu.

Kada je 1970-ih popustila školska stega, Štalter se slobodnije usredotočio na vlastitu viziju u kojoj je, kako je svojedobno zapisao Joško Marušić, svaki njegov film „postao likovna ekspedicija s tisućama artefakata vrijednih poput autentičnih likovnih ostvarenja“. Konj, Sedam plamenčića, Kuća br. 42 i Posljednja stanica, koje se nerijetko naziva remek-djelima, zorni su predstavnici Štalterove autorske poetike i osjećaja za film.

Ne preskočimo, na kraju, spomenuti njegov dugogodišnji pedagoški doprinos školovanju studenata animacije, dragocjeno sudjelovanje u Vijeću Animafesta, kao ni činjenicu da je 2015, surežirajući Wiener Blut s veteranom i vršnjakom Zlatkom Bourekom, pokazao da ga radno-kreativni elan nije napustio ni u devetome desetljeću života. 

(Diana Nenadić)

Nagrada Zlatni Oktavijan bit će uručena Pavlu Štalteru na otvorenju 26. DHF-a, u petak, 16. lipnja u 21:30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Tom prilikom bit će prikazan njegov kratkometražni animirani film Maska crvene smrti.