Predstavljen natjecateljski program 26. Dana hrvatskog filma

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je natjecateljski program 26. Dana hrvatskog filma.

26. Dani hrvatskog filma održati će se od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i na Akademiji dramske umjetnosti – Frankopanska 22. Na ovogodišnje festivalsko izdanje prijavljeno je 217, a selekcijska komisija sastavljena od predstavnika Društva hrvatskih filmskih kritičara odabrala je 68 ostvarenja u natjecateljski program u kategorijama animiranog, igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i namjenskog filma.

Žiriji 26. DHF-a

Filmove iz natjecateljskog programa ocjenjivat će žiri u sastavu: Živko Zalar, snimatelj; Katarina-Zrinka Matijević, redateljica i Jan Klemsche, montažer. Žiri Nagrade Jelena Rajković koja se dodjeljuje redateljicama i redateljima do 30 godina starosti čine: Dalija Dozet, redateljica; Tiha K. Gudac, redateljica i producentica i Damir Janeček, redatelj i producent. Žiri Glasa Koncila u sastavu: Danijel Labaš, teolog i komunikolog; Irena Sever Globan, teologinja i komunikologinja i Tomislav Čegir, filmski kritičar dodijelit će nagradu Zlatna uljanica, a Nagradu za etiku i ljudska prava dodijelit će žiri u sastavu: Sanja Sarnavka, aktivistica i predsjednica udruge B.a.b.e; Maja Mamula, psihologinja i koordinatorica u Ženskoj sobi. Na Danima hrvatskog filma bit će dodijeljene i Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara (HDFK), u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma te Nagrada Zlatni Oktavijan za životno djelo, a dodijelit će se i nagrade Vladimir Vuković – za rad u protekloj godini ili najboljeg mladog kritičara/kritičarku.

O selekciji filmova na 26. DHF-u

Za razliku od prethodnih godina kada je, uobičajeno, odabran po jedan izbornik za svaku kategoriju ili je jedan umjetnički ravnatelj sam birao program, nova organizacija DHF-a donijela je i novi način selekcije: sve prijavljene filmove pregledalo je desetoro članova Hrvatskog društva filmskih kritičara koji su činili izborničko tijelo ovogodišnjih Dana. To su: Marijana Jakovljević, Josip Grozdanić, Janko Heidl, Robert Jukić, Krešimir Košutić, Silvestar Mileta, Siniša Paić, Hrvoje Pukšec, Stipe Radić i Ivan Ramljak. Svatko je zasebno ocijenio svaki film ocjenom od 1 do 5, ocjene su zbrojene, podijeljene s deset i potom su filmovi rangirani prema prosječnim ocjenama u svojim kategorijama. Najbolje ocijenjeni uvršteni su u natjecateljski program.

Popis filmova iz Natjecateljskog programa i programa Izvan fokusa
Press materijali