Premijera “Lige džentlmena” Silvija Mirošničenka

Na ovogodišnjem DHF-u ne propustite filmofilsku poslasticu – film o hitchcockovcima, kružoku ljubitelja filma  za stolom Vladimira Vukovića

U sklopu pretprograma 26. DHF-a koji će se održati u kinu Kinoteka (Kordunska 1) u četvrtak 15. lipnja u 20 sati bit će premijerno prikazan film Liga džentlmena redatelja i scenarista Silvija Mirošničenka.

Film o nikada napisanoj povijesti hrvatskog filma koja se događala za stolom zagrebačkog filmskoga kritičara, esejista i boema Vladimira Vukovića. Kružok ljubitelja filma, prozvanih hitchcockovcima, okupljao je mnoge filmske redatelje, kritičare i teoretičare koji će poslije postati glavne uzdanice hrvatske kinematografije. Unatoč velikom kulturološkom utjecaju, Vuković je zbog političke nepodobnosti bio posve na margini. Niz godina nagrada Udruženja  filmskih kritičara za najboljega kritičara na Danima hrvatskoga filma nosi njegovo ime.

Silvio Mirošničenko režirao je mnogobrojne dokumentarce za HRT i nezavisne producente. Njegov film Ophodar pruge osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na francuskom festivalu Cinerail 2004, a Edo Maajka – Sevdah o rodama nagradu za najbolju montažu na Danima hrvatskoga filma 2008. i nagradu za najbolji film na DORF-u iste godine. Tri puta osvajao je nagrade na Liburnija Film Festivalu u Ičićima (Čuvar tegljača, Ophodar pruge, Edo Maajka – Sevdah o rodama). Njegovi dokumentarci prikazivani su na najvažnijim domaćim (Pula, Motovun, Dani hrvatskoga filma) i mnogim međunarodnim (IDFA, 2006, Na putu straha; Cinéma du Réel, 2004, Čuvar tegljača) festivalima.