Natjecateljski program 27. Dana hrvatskog filma

Završena je selekcija filmova za natjecateljski program 27. Dana hrvatskog filma, koji se od subote 16. lipnja do srijede 20. lipnja 2018. održavaju u Kinu Tuškanac, Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka, Staroj vojnoj bolnici (Vlaška 87), na Ljetnoj pozornici Tuškanac te Akademiji dramske umjetnosti (Frankopanska 22).

Od ukupno 259 prijavljenih filmova 63 je odabrano u natjecateljski program u kojem se dodjeljuju Nagrade stručnog žirija (Grand Prix, režija, scenarij, gluma, montaža, glazba, kamera, manjinska koprodukcija), Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara i Nagrada publike: 10 animiranih, 13 dokumentarnih, 14 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, 6 eksperimentalnih i 20 namjenskih filmova. Najviše prijava zabilježeno je u namjenskom (81), dokumentarnom (67) i igranom (60) rodu.

Kao i prošle godine, prijavljene filmove pregledalo je i ocjenama od 1 do 5 ocijenilo desetero članova Hrvatskog društva filmskih kritičara (Danijel Brlas, Lana Bunjevac, Marijana Jakovljević, Robert Jukić, Dragan Jurak, Krešimir Košutić, Nino Kovačić, Silvestar Mileta, Siniša Paić, Hrvoje Pukšec), a filmovi su potom rangirani prema prosječnim ocjenama u svojim kategorijama.

Najviše filmova u nenamjenskim kategorijama ima redatelj Ivan Ramljak (2 eksperimentalna — Mezostajun i Brodovi i dalje ne pristaju — i 1 dokumentarni — Dom boraca), dok su apsolutni rekorderi po broju filmova u natjecateljskoj konkurenciji 27. DHF-a Marko Bičanić (6), Karlo Vorih (5) i Dalibor Barić (5) — svi s filmovima u kategoriji namjenskog filma.

Najuspješniji producent natjecateljskog programa 27. DHF-a u nenamjenskim je kategorijama Akademija dramske umjetnosti sa 7 filmova, za kojom slijede Restart (5) i Blank (4). Apsolutni rekorder je kuća Blank s ukupno 10 filmova.