Prijavite se na radionicu “Filmska poetizacija videoigara”

Tijekom 27. Dana hrvatskog filma, u nedjelju 17. lipnja u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1) održava se radionica “Filmska poetizacija videoigara” pod vodstvom Ilije Barišića.

Radionica je otvorena učenicima srednjih škola i studentima. Predznanja nisu potrebna, a prijave traju do 10. lipnja na e-mail: barilija@gmail.com.

Radionica će polaznike upoznati s načinima na koje je filmsko poetsko izlaganje prisutno u videoigrama te načinima na koje takvi izlagački elementi utječu na modeliranje nekog raspoloženja ili duševnog stanja kod igrača. U uvodnom predavanju polaznici će biti upoznati s oglednim primjerima videoigara u kojima je poetsko izlaganje dominantno, odnosno onima koje i svojom mehanikom igranja teže ostvarivanju učinka koji bi se mogao opisati kao poetski. Iz raznovrsnih primjera nazrijet će se i određena tipologija prema kojoj je moguće razvrstati raznolike tipove poetskih videoigara (igre meditativne dokolice, igre transa, ushita, autorefleksivne). Neki od primjera uključuju igre Flow (Thatgamecompany, 2007), Soundself (Arnott, 2013) i Antichamber (Bruce, 2013).

Polaznici će osmisliti osnovnu strukturu poetske videoigre, vizualni i auditivni dizajn koji će slijediti pravila filmskog poetskog izlaganja te nastojati skicirati i mehaniku igre koja će biti usklađena s odabranom temom, odnosno s filmskim izražajnim sredstvima. U završnom dijelu slijedi evaluacija i razgovor o rezultatima radionice, te upute i savjeti za daljnji rad koji može postati osnova nekog budućeg projekta. Trajanje radionice je 180 minuta.

Voditelj radionice Ilija Barišić (r. 1981.) doktorirao je 2017. s temom Filmski diskurs u videoigrama. Od 2010. godine zaposlen je kao profesor Hrvatskog jezika u III. gimnaziji u Zagrebu. Znanstvene i stručne članke objavljivao u Književnoj smotri, Medijskim istraživanjima, Hrvatskom filmskom ljetopisu, Zarezu i Gradovrhu. Primarno se bavi teorijom videoigara i novih medija te filmskom teorijom.