Playing Men

Slovenija, Hrvatska, 2017, 60'

Režija: Matjaž Ivanišin
Scenarij: Matjaž Ivanišin
Kamera: Gregor Božić
Montaža: Matic Drakulić
Oblikovanje zvuka: Borna Buljević
Producenti: Marina Nosorogi, Vanja Jambrović, Tibor Keser
Produkcija: Nosorogi, Restart

Svi znaju da je igra ozbiljna stvar. To zna i redatelj Matjaž Ivanišin pa nas stoga odlučuje povesti u čisti muški svijet. Gledamo kako muškarci udaraju vreće za boksanje u luna-parku, hvataju jedan drugoga u klinč dok protivniku ramena ne dotaknu pod, pokušavaju što bolje gurati teške kolutove sira uskim seoskim ulicama ili se pak natječu u izvikivanju brojeva dobivenih zbrajanjem podignutih prstiju. Te igre ponekad djeluju neobično i sasvim sigurno odišu nekim starim vremenima. Je li ovaj film tek inventar reprezentacija muškosti i njihovih korijena na ovom udaljenom kutku Mediterana? Možda i jest, ali u kadru se odjednom pojavljuje redatelj, vidno iscrpljen od pokušaja da sve to shvati — i spreman je okrenuti ploču. Ritam filma se mijenja, odbacuju se uobičajeni dokumentaristički opisi, a slijede smijeh i iznenađenja.

Film je premijerno prikazan na festivalu FID Marseille, gdje je dobio nagradu “Georges De Beauregard”, nakon čega je prikazan na petnaestak međunarodnih filmskih festivala te je nagrađen posebnim priznanjima na festivalu ZagrebDox i Pančevo Film Festivalu, kao i nagradom za najbolji dokumentarni film na Festivalu slovenskog filma.

Matjaž Ivanišin je redatelj rođen 1981. u Mariboru. Studirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Ljubljani (AGRFT). Diplomirao je 2007. i otad radi kao nezavisni redatelj. Njegov film Karpotrotter (2013) eksperimentalni je film ceste i posveta kultnom jugoslavenskom redatelju crnog vala Karpu Godini. Playing Men (2017) njegov je dugometražni dokumentarni prvijenac.