Buffet Željezara

Hrvatska, 2017, 61'

Režija: Goran Dević
Scenarij: Goran Dević
Kamera: Vedran Rapo
Montaža: Vladimir Gojun
Producent: Hrvoje Osvadić
Produkcija: Petnaesta umjetnost

Erna i Dževad vlasnici su buffeta na autobusnoj stanici kod ulaza u nekoć jednu od većih željezara istočne Europe. Iz opservacijskom tehnikom snimljenih “birtijskih razgovora” zadnjih tjedan prije zatvaranje buffeta izbija nova utopija bivših socijalističkih trudbenika, kako se dočepati Njemačke, jedinoga preostalog raja na zemlji.

Film je prikazan na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima; na prizrenskom DokuFestu dobio je nagradu za najbolji film u programu Balkan Dox, na Liburnija Film Festivalu nagrađen je za najbolju režijiu, a na filmskom festivalu Slobodna Zona proglašen je najboljim filmom u regionalnoj selekciji.

Goran Dević rođen je u Sisku 1971. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje radi kao docent na diplomskome studiju režije dokumentarnoga filma. Režirao je nagrađivane dokumentarne filmove: Uvozne vrane (2004), Nemam ti šta reć’ lijepo (2005), Tri (2008), Sretna zemlja (2009), Don Juan: Oprostite, gospođice (2010), Poplava (2010), Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012) i druge. Film Crnci (2009), koji je korežirao sa Zvonimirom Jurićem, njegov je prvi dugometražni igrani film. Potkraj 2007. osnovao je produkcijsku kuću Petnaesta umjetnost.