Čistačica

Hrvatska, 2017, 11'

Režija: Matija Vukšić
Scenarij: Matija Vukšić
Uloge: Marija Škaričić, Ante Duić, Saša Kosanović
Kamera: Raul Brzić
Montaža: Vjeran Pavlinić
Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić
Producent: Raul Brzić
Produkcija: Kino klub Split, Mrav film, Kinoklub Zagreb

Petnaestogodišnji Dino jedne noći dolazi doma vidno uzrujan i priznaje majci da je ubio lokalnog svećenika. Ona radi kao čistačica u župnom uredu te skuje plan kako bi ga spasila.

Film je premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, a prikazan je i u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Genevi, te u programu Kockice na Zagreb Film Festivalu gdje je osvojio Zlatna kolica za najbolji hrvatski film iz programa Kockice.

Matija Vukšić je redatelj rođen 1982. u Čakovcu. Godine 2005. diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 2011. dokumentarnu filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Pozornost je privukao nagrađivanim debitantskim studentskim dokumentarnim filmom Benjamin (2009), a zatim i diplomskim filmom Irokez (2011) o boksaču Željku Mavroviću. Njegov prvi profesionalni film je dugometražni dokumentarni film Djeca tranzicije (2014), o utjecaju kapitalizma na djecu. Prvi kratkometražni igrani film mu je Goranova ulica (2015), ujedno i dio omnibusa Zagrebačke priče Vol. 3. Ubrzo je snimio i svoj drugi kratkometražni igrani film Čistačica s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi. Trenutačno razvija debitantski dugometražni igrani film Logor.