Crna ovca Bistrička

Hrvatska, 2018, 60'

Režija: Višnja Skorin, Kristina Baticeli
Scenarij: Višnja Skorin, Kristina Baticeli
Kamera: Alen Stanković, Kristina Baticeli, Nataša Vidaković
Montaža: Višnja Skorin
Glazba: Vid Hribar
Oblikovanje zvuka: Luka Gamulin
Producent: Lado Skorin
Produkcija: 3D2D Animatori

Kristina je odrasla u Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu. Svi u njezinoj okolini su vjernici, ali ona nije. Iako je Hrvatska sekularna država, ovih se dana u udžbenicima vjeronauka podučava da su ateisti bezumnici, ministar prosvjete ne vjeruje u evoluciju, a djeca umjesto plišanih medvjedića dobivaju plišane Gospe. I državna televizija, na kojoj Kristina radi, postaje glasilo crkve. Kristini je dosta licemjerja i odlučuje se otkriti kao ateistica, ali kako život piše najbolje scenarije, tako se zaljubi baš u vjernika. Krešo živi u Austriji i ona odluči preseliti se k njemu. Roditelji se oporavljaju od nedavnog saznanja da im je kćer nevjernica, ali morat će preživjeti još jedno: Kristina se ne želi vjenčati, naročito ne u crkvi. Ljubav dolazi na kušnju.

Film je premijerno prikazan na festivalu ZagrebDox.

Višnja Skorin diplomirala je montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1998. radi u studiju Kenges kao redateljica i montažerka, a 2008. suosniva studio 3D2D Animatori specijaliziran za animirani film i specijalne efekte. Od 2011. predaje Osnove televizije i Televizijsko novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti te Montažu i montažne postupke na veleučilištu Vern.

Kristina Baticeli diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti (FPGZ) u Zagrebu. Od 2010. radi kao studentica demonstratorica u televizijskome studiju na Fakultetu političkih znanosti. Na FPZG-u je snimila svoj prvi dokumentarni film Ispod pruge (2012), nagrađen priznanjem publike na Reviji amaterskog filma.