Moj život bez zraka

Hrvatska, 2017, 72'

Režija: Bojana Burnać
Scenarij: Bojana Burnać
Kamera: Bojana Burnać
Montaža: Jelena Maksimović
Oblikovanje zvuka: Jakov Munižaba
ProducentI: Oliver Sertić, Tibor Keser
Produkcija: Restart, 2017.

Goran je svjetski rekorder u ronjenju na dah, čovjek čiji se najvažniji životni trenuci događaju kada pod vodom snagom volje nadilazi vlastitu ljudskost, kako bi naizgled osigurao vječnost. Njegov je put prekriven tišinom i koncentracijom što je iziskuju svakodnevni susreti s prolaznošću. Kako bi u onome čime se bavi ostao najbolji, svakodnevno ispituje vlastite granice, riskirajući da ih prijeđe i zato bude nepovratno kažnjen. Moj život bez zraka prenosi osjećaj koji imamo kad zaronimo u plavetnilo, kompleksan spoj uzbuđenja, straha, neizvjesnosti i moći, prekrivenih zujanjem tišine.

Film je prikazan na dvadesetak domaćih i međunarodnih festivala, od čega premijerno na cijenjenom kanadskom Hot Docsu, a nagrađen je na prizrenskom DokuFestu za najbolji balkanski debitantski film, na Američkom festivalu dokumentarnog filma u Palm Springsu za najbolji međunarodni dugometražni dokumentarac, te na berlinskom festival Zachen der Nacht za najbolji dokumentarni film.

Bojana Burnać je redateljica i snimateljica rođena 1981. u Sisku. Magistrirala je na Odsjeku filmskoga snimanja Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Direktorica je fotografije igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Također je podvodna snimateljica te roni na dah. Njezin redateljski prvijenac nagrađivani je dokumentarni film Moj život bez zraka (2017).