U plavetnilo

Hrvatska, Slovenija, Švedska, 2017, 22'

Režija: Antoneta Alamat Kusijanović
Scenarij: Antoneta Alamat Kusijanović
Koscenaristica: Christina Lazaridi
Uloge: Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević,
Andro Režić, Nataša Dangubić, Marija Kohn
Kamera: Marko Brdar
Montaža: Minji Kang
Glazba: Ivan Marinović, Evgueni Galperine
Oblikovanje zvuka: Julij Zornik
Producenti: Barbara Vekarić, Vlaho Krile, Zoran Dževerdanović, Karolina Berkell-Kirk
Produkcija: Motion, Blade Production, Poster, MB Grip, Honeypot

Bježeći od obiteljskog nasilja, trinaestogodišnja Julija i njezina majka dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine rane i baca je nazad u vrtlog nasilja.

Film je premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio Posebno priznanje u programu Generation 14plus. Prikazan je i nagrađivan na brojnim međunarodnim festivalima, među kojima se izdvaja Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film na Sarajevo Film Festivalu.

Antoneta Alamat Kusijanović je redateljica i scenaristica rođena 1985. godine u Dubrovniku. Magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti i obiteljska ograničenja. Kratki igrani film U plavetnilo (2017) prikazan je i nagrađen na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Sa scenaristicom Christinom Lazaridi trenutačno radi na svom prvom dugometražnom filmu Murina.