U slučaju rata

Republika Češka, Hrvatska, 2018, 78'

Režija: Jan Gebert
Scenarij: Jan Gebert
Kamera: Lukáš Milota
Montaža: Jana Vlčková
Glazba: Johny Poupě
ProducentI: Radovan Sibrt, Alžběta Karásková, Tereza Polachová, Hanka Kastelicová, Miljenka Čogelja, Dana Budisavljević
Produkcija: Pink, HBO Czech Republic, Hulahop

Peter na prvi pogled živi životom tipičnog europskog tinejdžera: stanuje s roditeljima, ima lijepu djevojku i upisao se na fakultet. No on ima i drugi život u kojem je vođa paravojne skupine Slovenskí branci (Branitelji Slovačke), koja regrutira stotine slovačkih tinejdžera uz prešutno odobravanje državnih struktura. Cilj je skupine jednostavan: pripremiti se za rat i stvoriti model zajednice koja se temelji na vojničkoj strogoći, poslušnosti i strahu. Peter sanja da će jednoga dana, kad postane veliki političar, u to uvjeriti cijelo društvo. Film prikazuje vođu na putu prema moći dotičući se vrlo aktualnih tema nacionalizma i mehanizma moći.

Film je prikazan na festivalima u Berlinu i Münchenu, Visions du Réelu, te je nagrađen posebnim priznanjem na ZagrebDoxu i nagradom za najbolji film na festivalu LET’S CEE.

Jan Gebert je redatelj i novinar rođen 1981. u Pragu. Završio je povijest i latinoameričke studije na Karlovu sveučilištu u Pragu, a studirao je i u Španjolskoj, SAD-u i Meksiku. Godine 2007. osvojio je UNHCR-ovu novinarsku nagradu “Story of a Refugee”, a 2008. novinarsku nagradu Europske komisije koja se dodjeljuje u sklopu kampanje Za raznolikost, protiv diskriminacije. Njegov prvi film Stone Games (2012) premijerno je prikazan na Međunarodnome festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi, gdje je osvojio posebno priznanje ocjenjivačkoga suda.