Završni krug

Hrvatska, Japan, 2017, 18'

Režija: Vladislav Knežević
Scenarij: Vladislav Knežević
Koreografija: Takao Kawaguchi
Kamera: Predrag Vekić
Montaža: Daria Blažević
Oblikovanje zvuka: Hrvoje Pelicarić
Producenti: Zvonimir Dobronić, Ayako Miyake
Produkcija: Domino, Saison Foundation

Krajnje reducirana pokretljivost i napetost fizičkog tijela postavljenoga u napušteni proizvodni pogon. U praznini prostora bez strojeva ljudsko tijelo je u radnom taktu arhaične pulsacije. Spori i hiperkontrolirani pokreti pokušavaju održati koheziju, ali otpadanje površinskih slojeva predstavlja nezaustavljivost procesa dematerijalizacije. Pozicije tijela upućuju na kolektivno stjecanje fizičkog ustrojstva stvari koje nestaju u intenzivnoj hladnoći calculusa. Traumatična pozicija tjelesnosti ogoljena je u kružnom, nezaustavljivom kretanju prema podatkovnoj konverziji materijalnog svijeta. Većina tonskog segmenta filma kreirana je intervencijama na audiozapisu disanja tijekom izvođenja performansa bez prisutnosti publike.

Film je premijerno prikazan u Tokiju, u sklopu projekta Japansko-hrvatske sezone, te je bio izložen na 11. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost u Zagrebu.

Vladislav Knežević je eksperimentalni autor rođen 1967. u Zagrebu. Studirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i na De Vrije Academie u Den Haagu. Od 1993. radi kao redatelj za različite televizijske programe. Eksperimentalnim filmom, videom i zvukom bavi se od 1988. Bio je inicijator i organizator programa Reference to Difference, televizijske emisije o eksperimentalnome filmu i videu Videodrom, te 25 FPS Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa. Izbor iz filmografije: Završni krug (2017), Binary Pitch (2013), Archeo 29 (2010), reLocated (2005), Under Construction (2003).