Masterclass “Filmska glazba” Darka Rundeka i gostiju

Otvorene su prijave za ekskluzivni masterclass jednog od naših najnagrađivanijih glazbenika i filmskih skladatelja kojemu “u goste” 20. lipnja u 12 sati na Akademiju dramske umjetnosti dolaze i redatelji s kojima je uspješno surađivao.

U sklopu 27. DHF-a, 20. lipnja na Akademiji dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5) Darko Rundek održat će masterclass "Filmska glazba" na kojem gostuju i Nenad Puhovski, Silvestar Kolbas i Irena Jukić Pranjić. Razgovor će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović, a broj sudionika je ograničen. Prijavite se na e-mail: vanda@danihrvatskogfilma.net do 10. lipnja.

Osim petnaestak studijskih i live albuma, niza kazališnih i radijskih režija, glazbe pisane za kazališne predstave i epizodnih uloga odigranih na filmu, Darko Rundek potpisuje kao autor i filmsku glazbu u petnaestak različitih produkcija. Njegov specifičan i prepoznatljiv zvuk može se čuti u filmovima iz regije, no od početka 1990. najviše je ipak prisutan u djelima hrvatskih filmaša.

Prvi angažman dobio je u Orlu Zorana Tadića (1990). Poslije je najviše surađivao s redateljima svoje generacije sa studija na Akademiji dramske umjetnosti, sa Snježanom Tribuson u igranim filmovima Tri muškarca Melite Žganjer (1998), Crna kronika ili dan žena (2000) i Ne dao bog većeg zla (2002) te sa Silvestrom Kolbasom na dvama dokumentarcima Sve o Evi (2003) i Ratni reporter (2011), oba u produkciji Factuma Nenada Puhovskog, koji ga i kao redatelj angažira u cjelovečernjem dokumentarcu Generacija ‘68 (2016, Zlatna arena za glazbu).

Rundekovu glazbu istodobno žele i autori mlađe generacije, poput Dražena Žarkovića (Novogodišnja pljačka, 1997), Filipa Šovagovića (Pušča bistra, 2005) i animatorice Irene Jukić Pranjić (Ornament duše, 2011), a soundtrack u višestruko nagrađivanoj animiranoj adaptaciji Ćopićeve Ježeve kuće (2017), u režiji Eve Cvijanović, donosi mu i nagradu za najbolju filmsku glazbu na 26. Danima hrvatskoga filma.

Posljednje priznanje samo je jedan od razloga za susret s Darkom Rundekom i filmašima s kojima je surađivao na masterclassu 27. DHF-a posvećenom njegovoj “primijenjenoj” glazbi. Od glazbenika čije su se skladbe i stihovi usidrili u memoriji više generacija poklonika takva glazbenog izričaja, očekujemo čuti štošta o specifičnostima kreiranja muzike za film u usporedbi (i usporedo) s kantautorskom i kazališnom praksom, a od njega i njegovih gostiju i ponešto o konkretnim filmskim projektima, međusobnoj suradnji i cjelokupnom procesu oblikovanja zvuka na filmu i njegova združivanja sa slikom.