Nedjelja donosi vrhunske dokumentarce i crtanu reviju

Nedjelja na Danima hrvatskog filma u Kinu Tuškanac već od 15 sati donosi Natjecateljski program 4 s dugometražnim dokumentarnim filmom Roberta Tomića Zubera Život od milijun dolara u čijem je fokusu nesretni epilog humanitarne akcije za Noru Šitum u pravnoj i medijskoj bitci između njezinih roditelja i Udruge Hrabro dijete. Opredijeljen, ali empatičan, istraživački i potresan, film je još jedna studija o neprilagođenosti hrvatskog zakonodavstva koje otvara prostor nehumanim manipulacijama.

Uz novi Zuberov film, prikazuju se i dva namjenska rada – Bamwise – Fury uspješne animatorice Katrin Novaković i spot za pjesmu popularne Nine Romić Sad kad je gotovo produktivnog autora ove filmske grane Filipa Filkovića Philatza.

Od 17 sati u istom je kinu na rasporedu Natjecateljski program 5 koji donosi dva rada o nastanku filmskog djela iz Blankove edukativne produkcije (Izrez slike i Scenarij) u režiji rekordera ovogodišnjih Dana Marka Bičanića i Karla Voriha, dugometražni dokumentarni film Bojane Burnać o rekorderu u ronjenju na dah Goranu Čolaku Moj život bez zraka te animirani, filozofski i djelomično eksperimentalni film Darka Vidačkovića Samo plivanje.

Program Kina Tuškanac od 19 sati nudi Natjecanje 6 s jednim od neupitnih dokumentarnih hitova ovogodišnjih Dana — Glasnije od oružja Miroslava Sikavice, prošlogodišnjeg pobjednika DHF-a, u kojem se kroz svjedočenja protagonista prisjećamo ratno-propagandne estradne umjetnosti. Tu je i animirani rad Bijela vrana Mirana Miošića — adaptacija uspješne slikovnice s temom obitelji, prihvaćanja drugosti i udruživanja.

Program u Tuškancu od 23 sata zaključuju filmovi “Izvan okvira” — Playing Men Matjaža Ivanišina studija je maskuliniteta kroz prikaz različitih sportskih i društvenih igara u više zemalja, u dokumentarcu Perspektivan možemo vidjeti novinara, scenarista i književnika Antu Tomića kako srče juhu i gleda televiziju u autoironičnom autoportretu njegova sina Andrije, a Footnote to Holy, eksperimentalni film Sendi Bakotić, osobno je putovanje kroz književnost, ljepotu i ostale privilegije i manjkavosti srednjoklasnog studentskog života.

U večernjem terminu kino na otvorenom u Parku Stara Trešnjevka od 21:30 donosi nezaobilaznu projekciju za mlade i starije nostalgičare posvećenu junacima hrvatskih animiranih serijala — Maxi Catu, Ptici i crveku, Inspektoru Maski, Malim letećim medvjedima i, dakako, Profesoru Baltazaru. U slučaju kiše ova se revija može vidjeti u kinodvorani Centra za kulturu Trešnjevka na istoj adresi.

U isto vrijeme na Ljetnoj pozornici Tuškanac nakon još jednog animiranog klasika iz programa “Retro” — Mačke Zlatka Boureka — slijedi nam Natjecanje 7 čije su središnje atrakcije dokumentarni film Josipa Lukića Majči o nekonvencionalnoj personi autorove majke, koju ovaj beskompromisni redatelj izvrće preispitivanju čitavog života, te igrani film Matije Vukšića Čistačica, u kojem glavnu ulogu smirene egzekutorice obiteljskog zataškavanja igra Marija Škaričić. Uz ova dva filma prikazuje se i eksperimentalni rad Leona Rizmaula Zarobljeni u stroju, koji na intrigantan način tretira povijest televizije, te najavni film FMFS-a 2017. godine u režiji Rina Barbira.

Kao i svake večeri, od 23 sata slijedi festivalski party u Pop Up Summer Gardenu.