Glavni žiri 27. Dana hrvatskog filma

Jasna Nanut je redateljica rođena u Zagrebu 1975. Nakon 15 godina rada na televiziji, počela se baviti filmom te je magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija snimila je kratke filmove Zajedno, Generalka i Šake koji su prikazani na Zagreb Film Festivalu, Pulskom filmskom festivalu, te brojnim regionalnim i svjetskim festivalima. Igra malog tigra (2015) je njezin diplomski film na Danima hrvatskog filma nagrađen Oktavijanom za najbolji kratki igrani film. Tanja (2016) je njezin prvi profesionalni kratkometražni film, prikazan na Zagreb Film Festivalu i prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma, gdje je nagrađen Oktavijanom za najbolji kratki i srednjometražni igrani film (nagradu dijeli s filmom Zvir M. Sikavice).

Dragan Ruljančić je direktor fotografije rođen 1951. u Zagrebu. Diplomirao je i magistrirao snimanje na Akademiji izvedbenih umjetnosti (FAMU) u Pragu. Radio je na Hrvatskoj televiziji od 1976. Snimio je tristotinjak dokumentarnih filmova, među kojima su posebno zapaženi putopisi (Kina – zemlja i ljudi, Ekvador, Iran – zemlja i ljudi), te nagrađivani serijal U potrazi za Markom Polom i Moj Dubrovnik oskarovca J. Menzela. Snimio je brojne dječje TV serije (Smogovci, Lažeš, Melita, Ne daj se, Floki), petnaestak TV drama (Studeni, Iza neba, Glumac) i dugometražne igrane filmove (Osuđeni Z. Tadića; Posebna vožnja M. Puhlovskog; Metastaze, Ljudožder vegetarijanac, Imena višnje, Agape B. Schmidta; Kratki spojevi omnibus H. Jusić, S. Tarokić, D. Juričan, A. Mardešić). Dobitnik je, među ostalim, nagrade za najbolju kameru i dvije nagrade Oktavijan na Danima hrvatskog filma, Zlatne arene i godišnje nagrade HRT-a 2010.

Marina Redžepović je glumica rođena 1982. u Sisku. Od 1990. živi u Zagrebu, gdje je na Filozofskome fakultetu diplomirala komparativnu književnost i francuski jezik i književnost. Glumom se bavi deset godina. Debitirala je u kratkom filmu Uroša Živanovića Hladna fronta (2009), a godinu dana kasnije glumila je u filmovima Crvena Sonje Tarokić i Puni krug Barbare Vekarić, za što je nagrađena za najbolje glumačko ostvarenje na 19. Danima hrvatskog filma. Nastavlja suradnju s redateljima i redateljicama svoje generacije (S. Tarokić, H. Jušić, I. Livaković, S. Ban, I. Sikavica) na njihovim kratkometražnim filmovima. Na dugometražnome filmu debitirala je 2012. (Halimin put, A. A. Ostojić), te je glumila u dugometražnim debitantskim filmovima I. Livakovića (Svinjari) i H. Jušić (Ne gledaj mi u pijat). Snimila je nekoliko TV serija, od kojih je posljednja Novine (sezona 2016/17). Glumila je i u kazalištu (Otac Hrabrost, B. Bakal; Logično mjesto za susret, M. Novosel i N. Gojić).

Žiri Nagrade ‘Jelena Rajković’

Barbara Vekarić je redateljica rođena 1987. u Dubrovniku. Diplomirala je komparativnu književnost na Filozofskome fakultetu te filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Napisala je i režirala desetak kratkometražnih filmova, među kojima i Prvu damu Dubrave (2011), prikazanu na pedesetak međunarodnih filmskih festivala i nagrađenu na njih sedam. Također je režirala reklame i glazbene spotove. Aleksi (2018) je njezin debitantski dugometražni igrani film.

Matija Vukšić je redatelj rođen 1982. u Čakovcu. Godine 2005. diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a 2011. dokumentarnu filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Pozornost je privukao nagrađivanim debitantskim studentskim filmom Benjamin (2009), a zatim i diplomskim filmom Irokez (2011) o boksaču Željku Mavroviću. Njegov prvi profesionalni film je dugometražni dokumentarni film Djeca tranzicije (2014). Prvi kratkometražni igrani film mu je Goranova ulica (2015), ujedno i dio omnibusa Zagrebačke priče Vol. 3. Ubrzo je snimio i svoj drugi kratkometražni igrani film Čistačica (2017). Trenutačno razvija debitantski dugometražni igrani film Logor.

Ivan Sikavica je redatelj rođen 1979. u Zagrebu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti te na studiju filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dosad je napravio pet kratkih igranih fimova: Fantastična (2015), Ko da to nisi ti (2014), Babysitter (2013), Sin (2013), Špansko kontinent (2010). Film Babysitter nagrađen je posebnim priznanjem žirija programa Kockice na Zagreb Film Festivalu te je dobio nagrade za najbolji scenarij, najbolju glavnu mušku ulogu, najbolju kameru na Filmskoj reviji kazališne akademije (FRKA). Trenutačno priprema svoj prvi dugometražni film Godina svinje.

Žiri Nagrade Zlatna uljanica

Danijel Labaš diplomirao je teologiju na Papinskome sveučilištu Gregoriani i doktorirao komunikologiju na Fakultetu društvenokomunikacijskih znanosti na Papinskome salezijanskome sveučilištu u Rimu. Izvanredni je profesor na Odsjeku za komunikologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, gdje među ostalim predaje kolegij Film i religija, a nositelj je kolegija Povijest i teorija filma te Veliki režiseri europske kinematografije. Više godina pisao je filmske osvrte za kršćansku reviju Kana i katolički tjednik Glas Koncila. Predsjednik je Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Irena Sever Globan diplomirala je teologiju na Katoličkome bogoslovnome fakultetu u Zagrebu i doktorirala komunikologiju na Fakultetu društvenokomunikacijskih znanosti na Papinskome salezijanskome sveučilištu u Rimu. Docentica je na Studiju komunikologije Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije vezane uz filmsku umjetnost (Povijest i teorija filma, Transcendentno u filmu), vizualne komunikacije i teorije medija. Aktivna je članica hrvatske sekcije Europskoga društva žena u teološkom istraživanju, kao i Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. Bavi se i popularizacijom filmske umjetnost kroz organizaciju i vođenje Tribina filmova kršćanske tematike u Zagrebačkoj nadbiskupiji od 2010 (s Tomislavom Čegirom).

Tomislav Čegir diplomirao je povijest i povijest umjetnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Objavljuje tekstove o filmu, stripu i likovnim umjetnostima u više časopisa, suradnik je na HRTu. Autor je i koautor više knjiga iz područja filma i filmologije. Dobitnik je godišnje Nagrade “Vladimir Vuković” za filmsku kritiku u 2009. Bavi se i popularizacijom filmske umjetnosti kroz organizaciju i vođenje Tribina filmova kršćanske tematike u Zagrebačkoj nadbiskupiji od 2010 (s Irenom Sever Globan).

Članovi žirija iz rubrike “Mladi mladima” Glasa Koncila
Marino Erceg, Lea Glasnović, Fabijan Hrnčić, Martin Labaš i Nikolina Lednicki

Žiri nagrade za etiku i ljudska prava

Zinka Mujkić rođena je 1982. u Zagrebu, no kao djevojčica preselila se u Bosnu i Hercegovinu, odakle je podrijetlom. U Hrvatsku je ponovno došla 1992. kao izbjeglica tijekom rata. Magistrirala je teologiju, koja joj je raširila humanističke i ekumenske poglede na svijet te razvila kritičko promišljanje. Ono se produbljuje na Mirovnim studijima u zagrebačkom Centru za mirovne studije, gdje upoznaje civilno društvo i aktivizam, a u sklopu kolegija koji se bavi migracijama i azilom upoznaje i Okus doma, kolektiv posvećen izgradnji prostora za nove susjede, strance s različitim statusima i pričama, te im se priključuje u radu. Trenutačno obnaša funkciju upraviteljice zadruge Okus doma.

Drago Pilsel je teolog i novinar, rođen 1962. u Buenos Airesu. Magistar znanosti sa specijalizacijom iz etike i političke teologije te dugogodišnji ljudskopravaški aktivist. Glavni je urednik i kolumnist portala Autograf.hr. Urednik je u izdavačkoj kući Synopsis. Napisao je i uredio knjige Hrvatska, stoto Papino putovanje, Franjo, Papa s kraja svijeta, Argentinski roman, U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo.

Ivana Zanze je feministica i aktivistica, izvršna direktorica udruge Roda, 17 godina aktivna u zaštiti prava roditelja i djece, a posljednjih godina u zaštiti posebno ranjivih skupina: LGBT roditelja, obitelji koje su dobile ili traže međunarodnu zaštitu, djece čiji su roditelji u zatvorima. Jedna je od osnivačica Zaklade Solidarna, organizatorica i inicijatorica niza solidarnih akcija i prosvjeda, poput Hrvatska može bolje. Aktivno surađuje s mnogobrojnim organizacijama cilivlnoga društva u području zaštite ljudskih prava. Članica je više radnih skupina za izradu zakona i strategija iz Rodina djelokruga. Sudjeluje u radu nekoliko međunarodnih organizacija poput IBFAN – the International Baby Food Action Network i COPE – Children of Prisoners.