Filmovi natjecateljskog programa 28. Dana hrvatskog filma

Filmovi natjecateljskog
programa 28. Dana hrvatskog filma

Završena je selekcija filmova za natjecateljski program 28. Dana hrvatskog filma, koji se od petka 14. lipnja do utorka 18. lipnja 2019. održavaju u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

Od ukupno 246 prijavljenih filmova 106 je odabrano u natjecateljski program u kojem se dodjeljuju Nagrade stručnog žirija (Grand Prix, režija, scenarij, gluma, montaža, glazba, kamera, manjinska koprodukcija), Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara i Nagrada publike: 14 animiranih, 23 dokumentarna, 14 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, 16 eksperimentalnih, 11 namjenskih filmova i 28 glazbenih videospotova. Najviše prijava zabilježeno je u namjenskom (62 spota i 35 filmova) i dokumentarnom (58) rodu.

Kao i prošlih godina, prijavljene filmove pregledalo je i ocijenilo desetero članova Hrvatskog društva filmskih kritičara (Dragan Jurak, Tamara Kolarić, Silvestar Mileta, Siniša Paić, Ivica Perinović, Dina Pokrajac, Hrvoje Pukšec, Ivan Ramljak, Mario Slugan, Višnja Vukašinović), a filmovi su potom rangirani prema prosječnim ocjenama u svojim kategorijama. Koordinatorica selekcije bila je Lana Bunjevac.

Najviše filmova u nenamjenskim kategorijama ima redatelj Mladen Stanić s 2 igrana filma (Bila soba i Bogomoljka) i jednim dokumentarnim (Glava u balunu), dok su apsolutni rekorderi po broju filmova u natjecateljskoj konkurenciji 28. DHF-a Dinko Čvorić Doringo i Dalibor Barić s 4 spota.

Najuspješniji producent natjecateljskog programa 28. DHF-a je Akademija dramske umjetnosti s 11 filmova, za kojom slijede Zagreb film i Kinoklub Zagreb, oba s 10 filmova.

Dani hrvatskog filma (DHF) tradicionalna su smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja od 1992. na jednom mjestu okuplja hrvatske filmske zvijezde, nudeći i pogled u našu filmsku baštinu te kinematografije drugih zemalja. Uz filmski program, festival donosi i izložbe, okrugle stolove, tribine, promocije knjiga te bogat kulturno-zabavni sadržaj.