Ne ću

Ne ću

Hrvatska, 2019, 4’21”

To je životinja sa sjećanjima – nema rep, ima izbuljene oči i snažne udove, kožu punu sluzi. Pokušavam je uhvatiti, ali ne uspijevam, uvijek izmakne. Sigurno nije očekivala udarac nogom; od udarca vijore joj udovi, više ne djeluju tako snažno, podsjećaju na tkaninu na vjetru. Ima zube, dovoljno velike da bi se moglo reći da ih ima, i svi su joj na broju. To je žaba. S njom dolaze još četiri bića. Nemaju rep, imaju ruke i nisu ljudi. Vole jesti za stolom; ako je ručak, svi su na okupu i jedu istodobno – dugim jezicima uživaju u okusima. Kada se jede, ne razgovara se. U pozadini svira radio. S lijeve strane nalazi se veliki fikus. Nisu žabe, ali ih je lako zamijeniti za jednu od njih.

Jasna Čagalj rođena je 1989. u Splitu. Godine 2010. upisuje studij filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Tijekom studija postaje aktivna članica Kino kluba Split, voditeljica produkcije te sudjeluje u organizaciji i koordinaciji filmskih programa. Godine 2013. završava preddiplomski studij animiranim filmom The Calmest Journey. Godine 2015. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer animirani film, gdje je diplomirala 2018. animiranim filmom Ne ću.
Tijekom i nakon završetka studija radi kao umjetnička asistentica i koordinatorica programa Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma i Serija za invizibilno kino, te je tehnička suradnica raznih zagrebačkih i europskih galerija i festivala.

Režija
Jasna Čagalj

Scenarij
Jasna Čagalj

Animacija
Jasna Čagalj

Montaža
Jasna Čagalj

Oblikovanje zvuka
Willem Miličević

Producenti
Vinko Brešan, Aleksandar Battista Ilić

Produkcija
Zagreb film, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu