NEDJELJA NA 28. DHF-u:  KOLINJE U ISTRI, A INSPEKTOR  MASKANA TREŠNJEVCI

NEDJELJA NA 28. DHF-u:
KOLINJE U ISTRI, A INSPEKTOR MASKA
NA TREŠNJEVCI

Sovjetski psi (r. Nikica Zdunić)

Nedjelju na Danima hrvatskog filma u Kinu Tuškanac otvaraju od 15 sati projekcije Natjecateljskog programa 8 koji donosi mahom eksperimentalne filmove i videospotove, ali i nekoliko iznimno zanimljivih dokumentaraca. Prije svega tu je Na kraju tame Ranka Paukovića smješten u legendarni rudnik Breza gdje rudarke iščekuju mirovinu na razmeđu starih i novih društvenih vrijednosti, prisjećajući se svoga radnog i privatnog života. Može se preporučiti i pogled u težak i zanimljiv život jedne ruske doseljenice, dan iz očišta djevojčice, ali na način da se kroz jednu egohistoriju reflektira i dobar dio 20. stoljeća (Kako je Tanja ostala sama, r. Mia Sidorov). Iz eksperimentalne konkurencije mogu se izdvojiti prekrasni metafilm Traženje riječi Tene Trstenjak i Dražena Žerjava, veterinarski Catamine Sunčice Ane Veldić i Vedrana Husremovića te Lost Generation Marcelle Zanki koji također supostavlja prošlost i sadašnjost. Među glazbenim videospotovima redom se nalaze jake snage ovoga dijela domaće produkcije poput Dinka Čvorića, Ire Tomić i Johna Karduma, Filipa Filkovića i drugih.

Program u Kinu Tuškanac u 17 sati nešto je koherentniji jer se sastoji od tek dva naslova – Kartoline grupe autora serija su turističkih minijatura specifičnog humorno-namjenskog senzibiliteta, a Polarni san Đure Gavrana uzbudljiva je, koliko na trenutke i meditativna kronika osvajanja Južnoga pola praćena solilokvijem protagonista Davora Rostuhara.

Termin u 19 sati rezerviran je isključivo za dokumentarističke prinose vrlo raznorodne tematike. Tomislav Žaja u Susjedima promatra uključivanje osoba s psihičkim smetnjama u svakodnevni život iz perspektive nekolicine intrigantnih protagonista, Elvis Lenić u filmu Meso vizualno istražuje fenomen kolinja u Istri na način koji nije aktivistički per se, ali ostavlja prostora nelagodi, dok talentirani Mladen Stanić posreduje autentične verbalne razmjene momaka s nogometnog igrališta u Glavi u balunu.

Istovremeno s ovom projekcijom, u 19 sati u Maloj dvorani Kina Tuškanac započinje i predstavljanje knjige Branko Belan – zaboravljeni klasik Nenada Polimca i Željka Ivanjeka. Belan je bio iznimno značajan filmski redatelj, između ostaloga i autor protomodernističkoga Koncerta, ali i  književnik, publicist, filmski kritičar i profesor na ADU, gdje je utemeljio studij montaže. Knjiga stoga Belana po prvi puta predstavlja u cijelosti – kao filmskoga kritičara kojemu su sjajni filmofilski osvrti tijekom 1970-ih i 1980-ih priskrbili kultni status; kao redatelja niza kratkih dokumentaraca čiji se i drugi dugometražni igrani film, ratna drama Pod sumnjom, ističe provokativnošću i modernističkim prosedeom, te kao prozaika čije izvrsne romane i pripovijetke poput Kutije od ebanovine i Kadence tek očekuje nova i temeljita valorizacija. Dakako, predstavlja ga i kao iznimno upućenog i pronicljivog filmskog teoretičara i esejista, pisca znanstvenofantastičnih priča, autora niza radio-igara i TV drama, književnoga prevoditelja i urednika utjecajnog tjednika Telegram.

Najatraktivniji večernji program pod zvijezdama na platou iznad Kina Tuškanac otvorit će još jedan klasik – Krešo Golik koji je u kratkom dokumentarnom filmu Koliko to vrijedi dao svojevrsni muški pandan svome remek-djelu Od 3 do 22. U Natjecateljskom programu 11 potom gledamo fantastično snimljene, gotovo eksperimentalne Sovjetske pse mlade zvijezde hrvatske kinematografije Nikice Zdunić, beskompromisan film o mladenačkoj seksualnosti u “digitalnom dobu” Lovebox Ivana Turkovića Krnjaka, još jedan, ovoga puta igrani film Mladena Stanića Bila soba o dvojici karakterno različite braće koji se nakon majčine smrti sastaju na istom poslu, te dva filma iz omnibusa Duboki rezovi – pomalo hanekeovsku (u smislu istraživanja sadizma u čovjeku) Smrt bijelu kost Filipa Mojzeša i Predmete koji tonu Filipa Peruzovića.

 Od 23 sata nedjeljni program Kina Tuškanac zaključit će blok posebnih filmskih senzibiliteta Izvan okvira u kojemu možemo vidjeti animirani film zagrebačkih zatvorenika Paklena limunada, grotesknu jukstapoziciju obiteljskog ručka i mamurluka Glavno jelo, kućni video s proputovanja Nikica Tanja Amerika, meta anti-film Oproštaj Ivane Emily Škoro te mahom tekstualni, ali podjednako egzistencijalistički, cinični, duhoviti i precizni rezime ljudskoga života Chop Chop Morane Franov koji vizualno podupiru – slike groblja. 

Najatraktivniji nedjeljni filmski događaj na 28. Danima hrvatskog filma za sve generacije svakako je projekcija 7 filmova iz animirane serije Inspektor Maska skupine autora svjetski slavne Zagrebačke škole crtanog filma. U 21:30 u Parku Stara Trešnjevka na otvorenom poznati detektiv sklon presvlačenju u najrazličitije likove i predmete očekuje vas sa svojim briljantnim dedukcijama, gegovima i poigravanjima reduciranom animacijom u kriminalističkom žanru. Serijal maštovitih, dinamičnih, iznimno duhovitih, efektno pomaknutih, apsurdom i groteskom intenzivno prožetih, pop-artom i elementima psihodelije znatno obilježenih te sjajno animiranih humorističnih krimi-priča realizirali su Zlatko Grgić, Borivoj Dovniković, Boris Kolar, Dragutin Vunak, Nikola Kostelac, Milan Blažeković, Zdenko Gašparović, Vjekoslav Kostanjšek, Vladimir Tadej i Vatroslav Mimica, uz glazbu Miljenka Prohaske, Stipice Kalogjere, Davora Kajfeša i Aleksandra Bubanovića te scenografije Ice Voljevice, Pavla Štaltera i Mladena Pejakovića. Bogatstvo detalja, iskričav duh, impresivna vizualnost, konstantna (auto)ironija i dinamizam vrline su koje ”crtiće” o inspektoru Maski čine ne samo suvremenima, odnosno svevremenima, nego i podjednako zanimljivima i zabavnima svim generacijama gledatelja.