UTORAK NA 28. DHF-u: DODJELA NAGRADA, NOVO LICE PETERLIĆEVE INTIME I DOKUMENTARNO-ANIMIRANA UZBUĐENJA

UTORAK NA 28. DHF-u:
DODJELA NAGRADA, NOVO LICE PETERLIĆEVE INTIME I DOKUMENTARNO-ANIMIRANA UZBUĐENJA

Remiza (r. Aron Kovačić)

28. Dani hrvatskog filma polako idu k svome kraju, no prije večerašnjeg vrhunca u ceremoniji dodjele nagrada (21:30 na platou iznad Kinu Tuškanac, u slučaju nepovoljnog vremena u dvorani kina) očekuje nas još pregršt aktualnih i retro filmskih uzbuđenja, kao i prezentacija rezultata radionice found footagea posvećene Anti Peterliću. 

U programu koji u Kinu Tuškanac počinje u 17 sati može se tako vidjeti trolist izvrsnih dokumentaraca – Vlatka Vorkapić predstavlja brodsku posadu otočkih vodonoša u Pusti Dobre, pusti, zahvaćajući kako njihove međusobne odnose, tako i neizbježna trvenja koja donosi podivljali turizam, David Lušičić donosi atmosferično i potresno birtijaško svjedočenje u Fajrontu, a Maja Alibegović predstavlja netom estetski korigiranu bivšu manekenku Ivu. Projekciju upotpunjuju intrigantni animirani film Dine Krpana Malleus Dei o srednjovjekovnom progonu vještica i već slavni spot Dalibora Matanića za europsku prijestolnicu kulture Rijeka 2020 – Port of Diversity. Kao i svakoga dana, očekuje se i mogućnost stjecanja dubljih uvida u nastanak ovih djela kroz razgovore s autorima.

U 19 sati nastavlja se primarno dokumentarno-animirani, a potom eksperimentalni utorak s filmovima kao što su Strujanja Katerine Dude (o svojevrsnim visećim vrtovima socijalističke modernističke gradnje u poslovnom prostoru), Zabava Bojana Mrđenovića (autorski pogled na Zrće), nokturalno prekrasna Remiza Arona Kovačića o naslovnom “lokalitetu”, Eutanazija Joška Marušića (nastavak doajenove recentne preokupacije pitanjima suvremenog morala), Prvi korak Petre Kožar (o savladavanju straha od putovanja i nepoznatog) i Ne ću Jasne Čagalj o jednom grotesknom žabljem domjenku s potencijalom brojnih alegorijskih interpretacija. Liliana Resnick predstavlja nam, pak, plesni film Izvana, a Anita Čeko kupališnu Blizinu. Program je dopunjen nizom namjenskih filmova autora kao što su Luka Vucić, Dalija Dozet, Filip Zadro i Dario Juričan. S autorima će razgovarati Boško Picula.

U 19 sati u Maloj dvorani Kina Tuškanac Damir Čučić i polaznici radionice found footagea predstavit će rezultate svoga višetjednog rada s vizualnim materijalom izgubljene TV drame Ante Peterlića Intima iz 1965. i tonskim zapisima radiodrama Zvonimira Bajsića.

Uoči ceremonije dodjele nagrada bit će prikazan restaurirani dokumentarni film Most Zlatka Sudovića iz 1965. godine. Riječ je o opservacijskom filmu, jednom od najboljih u opusu ovoga redatelja i dramaturga, koji funkcionira kao dokument o ljudskoj naravi što uvijek teži liniji manjeg otpora i psihologiji grupe. Filmu koji bilježi svakodnevni promet užurbanih pješaka preko tri željeznička kolosijeka bez signalizacije sadrži i pisma “autoritetima” o potrebi izgradnje pješačkoga mosta, a potom ona o potrebi njegova uklanjanja (jer se pješaci radije provlače kroz bodljikavu žicu kako bi brže došli na drugu stranu). Sudovićev Most i danas živi kao dokument modernoga doba u kojem je ljudska pamet podlegla volji “većine” i utrci s vremenom.

Nakon ceremonije dodjele nagrada, koju će voditi glumci Marina Redžepović i Asim Ugljen, bit će prikazan pobjednički film 28. Dana hrvatskog filma – dobitnik Grand Prixa što ga dodjeljuje glavni (stručni) žiri u sastavu Jasna Zastavniković, Fili Tot i Mia Melcher. Osim Grand Prixa, isti će žiri dodijeliti i nagrade za režiju, scenarij, glumu, kameru, glazbu, montažu i manjinsku koprodukciju, a bit će dodijeljene i Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara (najboljem filmu svakoga roda), Nagrade Vladimir Vuković istoga društva najboljem i najboljem novom filmskom kritičaru/kritičarki u protekloj godini, Nagrada Jelena Rajković najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina, Nagrada za etiku i ljudska prava, Nagrada Zlatna uljanica tjednika Glas Koncila i Nagrada publike.

Ceremonija dodjele nagrada počinje u 21:30 na platou iznad Kina Tuškanac, a u slučaju nepovoljna vremena premješta se u veliku dvoranu toga kina. Od 23 sata uzvanike i posjetitelje u Kulturnom centru Mesnička očekuje završni party 28. Dana hrvatskog filma.